Zwembad klaar maken voor de zomer?

Bekijk het stappenplan van Leo!

De koude dagen hebben lang genoeg geduurd. Het wordt tijd voor het zwemseizoen! Hét moment waar elke zwembadbezitter naar uit kijkt. Maar met alleen het winterzeil eraf halen ben je er nog niet. Hoe dan ook: Een heerlijk vooruitzicht om te weten dat u binnenkort weer kunt genieten van uw eigen zwembad in de tuin. Om je zwembad weer in optimale staat te krijgen is het zomerklaar maken van uw zwembad van groot belang. Hoe start je met deze voorbereidingen? Wij delen graag alvast onze tips om uw zwembad weer klaar te krijgen voor een prachtige zomer!

Wat is het beste moment om uw zwembad zomerklaar te maken?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden vertrouwen wij op onze jarenlange ervaring. Er is immers geen wetenschap om te bepalen wat de perfecte maand is om uw zwembad gereed te krijgen voor de zomer. Hiervoor zijn we immers ook afhankelijk van allerlei omstandigheden zoals het seizoen, het weer en het klimaat. Daarnaast speelt de installatie van uw zwembad hierin ook een rol. Algemeen gezien kunnen we zeggen dat het beste moment is nadat de langste vorstperiode achter de rug is. Het voorjaar is dan al gauw het meest optimale moment. In Nederland en Belgie is dit vanaf april meestal niet meer het geval.

Hoe maak ik mijn zwembad dan zomerklaar?

Hiervoor zijn een aantal stappen nodig. Deze stappen kunt u zelf uitvoeren maar uiteraard helpen wij u hier ook graag bij. In het voorjaar zijn wij druk bezig om de baden van onze klanten weer in optimale staat te krijgen. Toch liever zelf aan de slag? Bekijk hieronder het stappenplan van Leo.

1. Schoonmaken van uw zwembad

Het zwembad afdekken met een overkapping is tijdens de wintermaanden een perfecte maniet om het water in goede staat te houden. Als het zwembad is afgedekt met een overkapping of winterzeil, verwijder deze dan van het zwembad. Verwijder eventueel drijvend vuil uit het zwembad met een schepnet. Ook het grove vuil kun je alvast met een dieptenet verwijderen. Verwijder eventuele winterdrijvers en gizzmo’s en draai ook alle winterpluggen uit de inspuiters en stofzuigeraansluitingen. Reinig de skimmers door deze met een kunststofreiniger schoon te maken. Verwijder direct het vuil uit de skimmermanden. Ontdoe de liner of het polyester van eventuele zwarte watermarkeringen (vaak kalkaanslag) met een speciale waterlijn reiniger.

2. Water terug op niveau brengen

Vul het zwemwater weer tot de normale waterstand aan met leidingwater. Leidingwater is de enige, juiste basis voor schoon en helder zwembadwater gedurende de hele zomer.

3. Installatie & techniek

Zwembad weer schoon en het water opnieuw bijgevuld tot de normale stand? Perfect! Op naar de volgende stap. Het is nu tijd om de installatie en techniek weer goed op te starten. Controleer of alle koppelingen zijn aangedraaid. Deze koppelingen kunnen gevoelig zijn voor lekkage.  

Laat de komende dagen de filters goed draaien om zo het water weer schoon en fris te krijgen. Als je voor de winter een overwinteringsproduct hebt toegevoegd aan het zwemwater dan zal een periode van ongeveer 3 dagen filteren voldoende zijn. Als je dit niet hebt toegevoegd kun je de filter beter nog even langer laten lopen.

Na deze periode kun je ook de verwarming van je zwembad weer inschakelen.

4. Waterbalans checken

Nu je de filterinstallatie hebt gecheckt en ook de verwarming hebt controleerd is het tijd om de waterbalans te testen. Met een watertester controleer je of het chloor- en zoutgehalte alsook de Ph-waarde van het zwembad water in orde is. De pH-waarde stel je het beste als eerste op orde. Anders kunnen andere producten hun impact missen. Als het chloorgehalte te laag is kun je met een chloorshock het gehalte terug op peil krijgen. Advies nodig over de producten? Neem gerust even contact met ons op.

5. Ready to swim!

Alle stappen goed doorlopen? Pak dan je zwembroek uit de kast en schenk je eerste drankje maar vast in! Je zwembad is helemaal ready voor de zomer! Tijdens de zomermaanden is het altijd goed om het water regelmatig te controleren. Zo blijf je optimaal genieten van je zwembad.

Heb je nog geen zwembad? Waar wacht je nog op?


Informeer naar de mogelijkheden. Wij bieden zwembaden voor ieder budget en iedere tuin. Meer weten?
Vraag gerust een offerte op maat op!

Zwembad zomer klaar laten maken door onze specialisten?

Liever onze specialisten uw zwembad zomerklaar laten maken? Zeker weten dat uw zwembad klaar is voor de zomer? Vraag vrijblijvend meer info aan!

Zij hebben hun zwembad al zomerklaar!